in Broodnodig voor uw boekenkast

MathBooks + Raspberry Pi

Hallo wiskundefreaks,

welke boeken mogen niet ontbreken in je wiskundeboekenkast? En wat is Raspberry Pi precies? Dit komt u in dit artikel allemaal te weten.

MathBooks

symmetriemonsterHet Symmetriemonster van Marcus Du Sautoy is een aanrader voor iedereen die van wiskunde houdt. Marcus Du Sautoy vertelt ons in het boek zijn zoektocht naar symmetrie. Hij daagt ons uit om overal symmetrie te zoeken. Ook ontdek je het Monster, een gigantische sneeuwvlok die zich voordoet in de 196.883-dimensionale ruimte (Ja, er zijn meer dan 3 dimensies). Je leert in dit boek ook veel wiskundegeschiedenis over bv. Galois en Cauchy. Ik heb al de eerste 200 pagina’s gelezen en ik kan niet meer stoppen met lezen. Verdere posts volgen over dit onderwerp!!!

Marcus Du Sautoy zit ook op Twitter. Volg hem net als mij via deze link.

 

the language of mathematicsEen ander boek dat hier zeker niet mag ontbreken is The Language Of Mathematics van Keith Devlin. Dit Engelstalige boek inspireerde Marcus Du Sautoy om wiskunde te gaan studeren.  Het is een echte lofzang over de schoonheid van de wiskunde. Elke wiskundige zou dit boek eens in zijn leven gelezen moeten hebben. Het doet verhaal over integraalrekening, bolmeetkunde, getaltheorie… en ga zo maar door. Het doet je echt zin krijgen in wiskunde. Soms wordt er dieper in gegaan op een belangrijk bewijs of stelling.

Een mooi bewijs uit het boek, afkomstig van Euclides, is het bewijs om aan te tonen dat er oneindig veel priemgetallen zijn. Je wil dus bewijzen dat als we de priemgetallen zo zouden ordenen p_{1}, p_{2},p_{3},... deze verzameling oneindig is. Om dit te bewijzen vermenigvuldig je alle priemgetallen die je tot dan kent (hoogste priemgetal die je kent=p_{n}) en je telt daar 1 bij op: P=p_{1}\cdot p_{2}\cdot p_{3}\cdot ...\cdot p_{n}+1.

  • P is nu ofwel priem ofwel niet-priem. Als P priem is, dan is het groter dan alle andere priemgetallen en is de verzameling dus nog niet volledig.
  • Maar als P niet priem is, dan is P wel deelbaar door een priemgetal. Nu is er geen enkel priemgetal uit de lijst die aan deze voorwaarde voldoet, want je krijgt telkens een rest. Daaruit kun je besluiten dat er een ander priemgetal moet bestaan, die niet in de lijst voorkomt die een deler is van P.
    Deze handeling kun je blijven herhalen en je zult telkens kunnen besluiten dat er een groter priemgetal bestaat.

Quid Est Demonstrandum

Dit boek is dus een echte must-to-have voor de wiskundeliefhebber.

Raspberry Pi

Pi-boardRaspberry Pi is de nieuwste hit in informaticaland. Er zijn er al meer dan 2 miljoen wereldwijd verkocht. Raspberry Pi is een kleine chip die  een hele computer is. Je kunt er mee op internet, je kunt er documenten op maken… de mogelijkheden zijn te veel om op te noemen. Op zich is dit niet zo speciaal, een computer kan dat ook en veel sneller ook. Het speciale zit in het feit dat je het helemaal zelf kan programmeren en je kan er allerlei toestellen op aansluiten. Men heeft al eens zo’n Raspberry Pi de lucht in geschoten om metingen te verrichten. Het leuke was dat het omhulsel een kleine Tardis was! Met dit toestel leer je een echte computer programmeren. Een van de talen die je er door leert is Python. Onlangs heb ik er ook een gekocht en ik ben zo nieuwsgierig om er allerlei interessante dingen mee te gaan doen. Meer posts volgen…

Dit was weeral een “Broodnodig voor uw boekenkast”-post. Andere soortgelijke posts zullen volgen om uw up-to-date te houden over de wiskunde-en wetenschapsliteratuur.

WiskundeJongen

PS: Vergeet zeker niet te kijken naar de kerstmisaflevering van Doctor Who. Geronimo!!!

Doctor-Who-Xmas-2013-poster-horizontal-black-wide-560x282

Leave a Reply